Dünyanın En Zor Mesleği : Düşünce Mühendisliği
Hergün görülen ve yaşanan dünya insanları zihinsel kalıplara sokarak mevcut, sıradan olan şeyleri mutlak gerçek olarak görmelerini sağlar. Buna günlük kullandığınız araç-gereç, yol, hizmet, ürün, fikir, yasa vb.. herşeyden yüzlerce örnek verilebilir. Bunun nedeni temel anlamda basit; İnsanlar düşünmeyi sevmez. Beyinde yapı olarak düşünmek yerine tembelliği seçer. Çünkü kolay ve zahmetsiz olan budur. Rutini yaşamak… Bir zaman sonra insanların “tuhaf”, “sıradışı”, “dahi”, “fütürist” diye hitap ettikleri insanlar ortaya çıkar. Aslında bu insanların en iyi yaptığı şey düşükmek ve sorgulamaktır. Mevcut bilgi, teknoloji ya da herhangi bir olguyu hiç yokmuş ya da hatalıymış gibi bakarak eksiklerini ve neden böyle yapıldığını sorgularlar. İşin içine zeka, farklı düşünebilme ve mükemmelliyetçi bir bakış açısı da girince az önce bahsettiğim şekilde hitap edilir olurlar. Hakediyorlarda…
Tabiki sadece yetenek, sorgulama ve düşünmek yeterli değildir. Bilgi gereklidir. Bildiğiniz bir alanda fikir üretebilirsiniz. Eğer yüksek teknik bilgi gerektiren(örn; nükleer fizik, yazılım vb.) bir alan ise, fikir üretmek için sizin çok daha yüksek bilgiye sahip olmanız, haliyle daha çok çalışıp, araştırıp okumanız gerekir. Eee… dahi olmak kolay değil!
“Dehanın onda biri yetenek, onda dokuzu çalışmaktır.” {Albert Einstein}
Bu giriş makalemde çok teknik ve teorik kısımlara girmeden, “Düşünce Mühendisliği” kavramını açıklamaya çalıştım. Ayrıca, yıllardır yaptığım düşünme, fikir üretme, farklı bakış açısı geliştirme gibi yazılım/bilişim tekniğinden uzak konuları da bloğumda paylaşacağımı belirtmek için gerekli kategorileri açtığımı ve ilk makalemi yazdığımı belirtmek istedim.
Durumu özetlemek gerekirse; sürekli araştıran, proje fikirler üreten ve fütüristik düşüncelerin yanı sıra mesai saatleri dışında bunları hayata geçirmeye çalışan bir düşünürüm. Bunların bir kısmını da bloğumda paylaşacağım. Bazı, üzerinde düşünülebilecek söz, fikir, ürün-hizmet vb. bir çok farklı alanda da makale yazabilirim. Açıkcası bu kategoriler(düşünce, fütüristik, fikir) sitemdeki tamamen özgür ve kapsamı belirlenmemiş tek alandır diyebilirim.
Bu makalemi en çok sevdiğim dahilerden biri olan Nikola Tesla‘nın en güzel sözlerinden biriyle tamamlamak istiyorum.
“Bırakın doğruları gelecek söylesin ve herkesi eserlerine ve başarılarına göre değerlendirsin. Bugün onların olsun; ama uğrunda çok uğraştığım gelecek, benimdir.” {Nikola Tesla}
Orjinal kaynak; http://www.cihanozhan.com/dunyanin-en-zor-meslegi-dusunce-muhendisligi/
Cihan Özhan